Blei gaat voor minder food miles

Ysselsteyn, 10 december 2020 Tijdens de tweede week van december werd het officiële startschot gegeven voor het nieuwe, innovatieve en duurzame ei-concept Blei. Met het On the way to PlanetProof keurmerk brengt Blei eieren op de markt die met respect voor mens, dier en milieu zijn geproduceerd. Via een korte keten worden deze rechtstreeks van boer naar bord gebracht. Blei organiseerde een digitale lancering, waarbij gedeputeerde van Provincie Limburg Hubert Mackus samen met eigenaar Peter Janssen symbolisch samen het startschot gaven.

Minder food miles
Waarom zouden boeren met pluimvee alleen de productie van eieren verzorgen, en niet ook het sorteren en verpakken in eigen beheer nemen? Het is dit vraagstuk dat Peter Janssen, eigenaar van meerdere pluimveebedrijven en directeur van Blei, bezig bleef houden. De traditionele keten bestaat volgens Janssen uit een aantal overbodige schakels. “Door zelf te zorgen voor het sorteren en verpakken van eieren, zorg je voor gunstigere marges voor zowel de boer als de afnemer én maak je vele malen minder food miles,“ aldus Janssen.

Kortere voedselketens winnen aan populariteit
Met het verminderen van het aantal food miles is direct één van de grote voordelen van een kortere keten benoemd. Als voedsel minder afstand hoeft te overbruggen voor het bij de consument terecht komt, betekent dat automatisch minder uitstoot van CO2. Het is daarom dat minister Carola Schouten eerder dit jaar al aandacht vroeg voor korte ketens tijdens de Nationale Handelsmissie. Ook Hubert Mackus onderstreept de meerwaarde van Blei: “Blei is één van de initiatieven waarmee ingespeeld wordt op de groeiende vraag naar regionale producten, die direct van de producent afkomstig zijn. Een duurzaam alternatief buiten de traditionele keten, welke tevens een bijdrage levert aan kringlooplandbouw.” De producten van Blei zijn laagdrempelig verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek, voor een gunstige prijs bovendien.

Compleet assortiment
Met Blei ziet een nieuw korte keten concept in de wereld van pluimvee en eieren het levenslicht. Hoewel de focus zal liggen op scharreleieren met een On the way to PlanetProof-keurmerk, biedt Blei een compleet assortiment aan. Daaronder vallen ook biologische en vrije uitloopeieren met het drie sterren beter leven-keurmerk. Het complete aanbod, gecombineerd met diverse innovaties – zo zitten de eieren van Blei bijvoorbeeld boordevol belangrijke omega 3-vetzuren – moeten er voor gaan zorgen dat Blei een merknaam wordt welke binnenkort een vaste waarde vormt in menig supermarktschap en keukenkastje.