“Witte eieren zijn kwalitatief een stuk slechter dan de bruine variant. En ze zijn ook nog eens ongezonder.” Het zijn uitspraken die je vast wel eens hebt gehoord. Het blijken hardnekkige fabels die alsmaar boven komen drijven. Witte eieren zijn namelijk kwalitatief gelijkwaardig aan de bruine variant en ze zijn exact even gezond. Het enige verschil zit ‘em in de kleur van de schaal. Toch gaan er in Nederland nog steeds meer bruine dan witte eieren over de toonbank. Best gek, want bruine eieren zijn doorgaans duurder en ook nog eens minder goed voor het milieu.  Bij Blei hebben we dan ook bewust gekozen voor witte kippen. We leggen je in dit blog graag uit waarom!

Hoe wordt de kleur bepaald
Laten we beginnen bij het begin: waarom is een ei bruin, wit of zelfs gespikkeld? Als je het weet is het eigenlijk heel simpel. De kleur van een ei wordt namelijk bepaald door het ras van de kip. Aan de kleur van de oorlelletjes kun je van de buitenkant al zien welk kleur ei een hen gaat leggen. De witte en bruine varianten die je kent uit de supermarkt, worden gelegd door rassen met witte oorlelletjes en rood-bruine oorlelletjes.

Als consument proef je geen verschil
In Nederland is er nog altijd meer vraag naar bruine dan witte eieren. Uit onderzoek blijkt dat consumenten nog altijd denken dat de bruine variant gezonder is en ook nog eens lekkerder smaakt. Voor de supermarkten is dit reden om massaal bruine eieren in de schappen te leggen. Best vreemd, want een wit ei is exact even gezond en smaakt precies hetzelfde. Het verschil zit puur in de kleur van de schaal. De binnenkant van beide varianten zit boordevol gezonde eiwitten en alle dagelijks benodigde aminozuren. Het zijn wat dat betreft de bouwstenen van ons lichaam. Daar verandert de kleur van de schaal niets aan.

Witte eieren zijn beter voor het milieu
Witte eieren zijn doorgaans beter voor je portemonnee (let maar eens op de prijs van witte eieren ten opzichte van bruine eieren in je supermarkt), en ook nog eens beter voor het milieu. Kippen die witte eieren leggen gebruiken minder voer – en dus zijn er minder grondstoffen nodig om dat voer te produceren – leven 1 à 2 maanden langer én leggen ook nog eens meer eieren per jaar: tussen de 300 en 320. De bruine kip aan de andere kant legt tussen de 290 en 310 eieren per jaar.

Keuringsdienst van Waarde
De hogere prijs in supermarkten van bruine eieren ten opzichte van witte was voor de makers van TV-programma Keuringsdienst van Waarde reden genoeg om een aflevering te wijden aan het verschil tussen het witte en het bruine ei. De uitzending geeft een mooi inkijkje in het proces van dat het ei doorloopt van de leg naar het bord en probeert een aantal verschillen te verklaren. De eind-conclusie die de makers trekken is vrij duidelijk: het witte ei scoort op alle vlakken beter dan het bruine. Deze aflevering terugkijken en je eigen conclusie trekken? Check: de hele aflevering op Youtube.

De keuze van Blei
Is de keus van Blei om met witte kippen te werken naar aanleiding van bovenstaande een logische? Lijkt ons wel. Witte eitjes smaken hetzelfde als bruine, en zijn net zo gezond. Er is echter wel degelijk een verschil: de witte kip is beter voor milieu én portemonnee!