Zacht, hard of iets er tussenin: als het op een gekookt eitje aankomt hebben we allemaal onze eigen voorkeur. Gemiddeld eten we ruim 200 eieren op jaarbasis. Per persoon! De kans is dus groot dat ook jij binnenkort weer een pannetje water op het vuur zet om een flink aantal eitjes te koken. Maar weet jij hoe lang je het water moet laten borrelen om het perfect gekookte eitje op je bord te krijgen? Na het lezen van dit blogje wordt het koken letterlijk een eitje. Zeker met de hulp van onderstaande tips!

Kijk eerst naar het gewicht van de eieren
De eieren in de winkel zijn al netjes voor je gesorteerd. Dat is belangrijk, want kippen leggen ze in alle soorten en maten. In jouw doosje vind je eieren die tot één bepaalde gewichtsklasse behoren. Die gewichtsklasse is van belang bij het bepalen van de ideale kooktijd. De eieren met een S – van small – op het doosje wegen maximaal slechts 53 gram per stuk, terwijl die met een L – inderdaad, van large – ergens tussen de 63 en 73 gram zitten. De tussenmaat weegt nooit minder dan 53 en nooit meer dan 63 gram, en wordt voorzien van een M op de verpakking. Misschien voel je hem al aankomen: hoe zwaarder het ei, hoe langer de kooktijd.

Houd deze handige tabel aan!
Ook belangrijk: voeg jij de eieren toe aan water dat al kookt, of zet je een pannetje (inclusief eieren), met koud water op het vuur? Dat maakt nogal een verschil! Met al die verschillende maten en diversiteit aan voorkeuren leek het ons geen overbodige luxe om de ideale kooktijd te verwerken in een handig en overzichtelijk tabelletje.

Wanneer je de eieren toe gaat voegen aan kokend water:

Wanneer je de eieren toe gaat voegen aan koud water:

Boe!
Na het koken doe je er verstandig aan de eieren een half minuutje onder koud stromend water te houden. Op die manier laat je ze ‘schrikken’ en garen ze niet verder door nadat je ze van het vuur hebt gehaald. Het is echter een misverstand dat de eieren zich beter laten pellen nadat ze een koude douche hebben gehad. Of de schil wel of niet makkelijk loslaat van het ei heeft te maken met de versheid. Want hoe verser het ei, hoe slechter het zich laat pellen… Hoe dat precies zit? Daar komen we vast nog eens op terug in een volgend blog.

Eet smakelijk!