Korte keten

Bij Blei sorteren en verpakken we zelf onze eitjes. De verse eieren belanden daardoor via de sorteermachine rechtstreeks in de consumentenverpakking. Als erkend pakstation hebben we een aantal schakels uit de traditionele keten gehaald, waardoor we zorgen voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Waar normaliter de eieren bij de boer worden opgehaald om in een pakstation elders gesorteerd en verpakt te worden, doen we dit bij Blei zelf. Als gevolg daarvan is er aanzienlijk minder transport én is het product nog verser ook. Eitjes die ’s ochtends gelegd worden, kunnen een dag later al in de winkel liggen! Daarnaast zorgt deze formule er ook voor dat de boer een eerlijkere prijs krijgt voor zijn product.

Omega-3

In het Blei-voer zit lijnzaad. Deze toevoeging zorgt ervoor dat onze eieren verrijkt zijn met de nodige Omega 3-vetzuren. Omega 3 is een vetzuur dat niet door ons lichaam zelf wordt aangemaakt, maar wel een buitengewoon gezond effect op de mens heeft. Het helpt onder meer bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies en verlaging van het cholesterolgehalte. Ook zijn de vetzuren van belang voor oogfuncties en de hersenstofwisseling. De mens krijgt Omega 3 binnen via voeding. Door het eten van de eitjes van Blei, bijvoorbeeld!

Voer

Onze kippen krijgen voer dat met zorg wordt samengesteld door een producent uit de directe omgeving. Minimaal de helft van de gebruikte grondstoffen komt daarbij uit de eigen regio, en bijna een kwart bestaat uit humane reststromen. Ook wordt er aanzienlijk minder soja verwerkt in het Blei-voer ten opzichte van de standaard. Dankzij het gebruik van restproducten en circulaire grondstoffen zorgen we bij elke vracht voer voor 10% minder CO2-uitstoot.

Groene energie

Bij Blei liggen de daken van de stallen vol met zonnepanelen. Dankzij deze panelen zijn we, over het hele jaar genomen, zelfvoorzienend in ons stroomverbruik. In de zomer leveren we het overschot aan opgewekte energie terug aan het net. Daarbij zorgt het gebruik van zonnepanelen voor minder CO2-uitstoot in de atmosfeer.

Monitoring en certificering

Wij werken volgens de strikte normen die horen bij voedselveiligheid. Hiervoor gebruiken we de certificeringen van ISO 22000. Daarmee wordt onze rol in de voedselketen gemonitord en waarborgen we de (voedsel)veiligheid. Ook zijn we deelnemer aan het kwaliteitszorgsysteem van IKB Ei. Op deze wijze verstrekken we garanties over de manier van produceren, kwaliteit en herkomst van onze eieren. De KAT-certificering voor de Duitse markt is ook in ons bezit. Verder maken we gebruik van SecurEgg Farmer en bezitten we het VLOG certificaat. Via dit managementsysteem leggen we vast welke producten we toepassen op het bedrijf en van wie deze afkomstig zijn. Zo kunnen we op ieder moment aantonen dat de gebruikte middelen beoordeeld zijn en voldoen aan alle voorwaarden. Zo zorgt Blei voor een veilig, gezond én duurzaam ei!

 

Reductie van fijnstof

Kippen zorgen voor mest, dat is een gegeven. Bij Blei drogen we deze mest in onze eigen droogtunnels, waarbij we voor het droogproces gebruik maken van de stalventilatie. Op deze manier realiseren we maar liefst 55% reductie van fijnstof. Ook nemen we deel aan meerdere projecten waarbij wordt gemeten hoeveel fijnstof en ammoniak we uitstoten. Dit zijn het project 'Boeren en Burgers' van de Gemeente Venray en een project van de LLTB in samenwerking met de provincie Limburg (Slimme Stal), waarbij meetgegevens worden verzameld in de stallen. Met behulp van de gegevens die deze metingen opleveren treffen we in de toekomst maatregelen om de uitstoot nog verder te beperken.